luahan hati boleh diterjemahkan kepada penulisan yang dapat memberi seribu satu kenangan

Saturday, 19 September 2015

JJCM-Kapitan famous in penang

Kalau datang penang jgn lupa singgah kapitan lebuh chulia..nak promote yg nasi beriani sana sedapp sgt....sy mmg suka makn sana...

mudah je nak cari kawasan ni...berdekatan dgn little india...so bila hbs mkn ley lah jenjalan pusing little india beli  kain saree, punjabi suit ke...cantikk...sume ada...heheh


ni ak share link ni untuk korang nak jamu2 mata nak tgk nasi kapitan tu mcm mana and area kawasan sana...

opps lupa nak nak gtaw...kalu minuman best sini ada susu badam..tp waktu malam jer...siang xda susu badam...sedappp...
susu badam


pizza india (chicken)


milani chicken beriyani


roti naan cheese

Wednesday, 16 September 2015

hari malaysia

salam.satu malaysia...16.9.15...

yess...cuti-cuti malaysia...hari ini keluar ziarah caca di perai...caca mohamed ni dah tua dah 81 tahun umurnya...kesian tgk caca...caca dah tak ingat...byk dah caca lupa...ya allah..semoga caca dan mami.sentiasa dirahmati allah...walau apa pun waktu solat msti caca ingat nak.solat...sgt2 kagum dgn caca...khidupan kita kat dunia ni hnya sementara, akhirat yg kekal abadi...

kbanykan kita mngejar harta kekayaan dunia...takut nak kwin...sbb takut susah kehdupan lpas kwin...nk cri yg bkjaya sbb nk snang...kenapa perlu manusia meletakkan segala2 nya..pada.kekayaan.dunia...harta dunia...kenapa tdak kita berpegang pada kecukupan.kita solat pd allah....ingatlah soal rezeki dari allah...yg pnting kita usaha..sama juga dgn jodoh...kita usaha dan doa.dgn allah...merintih padanya...>>wah pjg lebar melalutnya...pngajaran.utk diriku juga<<<<


selepas ziarah caca dan mami...bwak family kak pergi jlm.pdg kota dgn pekena mee goreng sotong yg meletopp n famouss gitu...heheh...smbil2 tu berselfie dgn transformer..amekaw...hehe

nah..kongsi picture skettt kat korang2 sume

 bersama transnformer
 ashraf dan transformer
 ishhh...abaikan.pic couple.sweet di.belakang hokayyyy...
 caca perai
mee goreng sotong padang kota...jgn miss kalau dtg penang

Tuesday, 15 September 2015

Adik Terlalu Rindukan Emak...

tanggal 17.12.2014.....

sampi sekarang 15.9.15...sudah hampir sembilan bulan...arwah mak sudah kembali ke rahmatullah...subhanallah...sgt cepat mak pergi tinggalkan adik sorang...sebenarnya adik belum bersedia nak berpisah dengan mak..mmg adik tak bersedia mak...adik ingat mak akan sembuh...adik ingat mak sakit perut biasa mcm org lain sakit...mcm sengugut..tp rupanya mak ada kanser usus...sudah stage 4 emak...bila adik tahu mak kena sakit ni...adik google cari apa pnyebabnya...rupanya kanser usus ini merupakan pembunuh secara diam...tp adik tahu yg mmg ajal mak dah dtg....allah sygkan mak...sbb tu allah tak nak biarkan mak sakit lama2...sebulan ja mak sakit...mak di pangkuan adk msa mak tenat...adk cium seluruh muka mak sampi xde tmpat nk cium...adk xsngup sgt mak...tp adk kena redha ...sbb kite sume akn mati..mak ajar adik...bila mak dh xda..adk lembik dah nagis dlm wad...smpikan sister marah suruh adik keluar dri wad sbb tak elok nagis2 time tu..tp adk tak daya..adk rsa cm hilng tmpat bgntung...adk xde sapa2 mak...


adik ingat msa mak sakit...adik hbs keje...adk akn kol mak..setiap mnggu adik msti balik kg...msa ni mak dah xbyk cakap dgn adik....sebelum tdo mak dh tak sembang2 dgn adik sampi 2 ke 3 pgi sambil gelak...mak tdo atas katil...tp adik dok p tdo bwah ketiak mak juga kejap...smpi adik puas...adik trun dari katil tdo atas tilam bawah tepi katil mak...tp adik tahu mak tak boleh tdo...mak risaukan adik...mak risaukan adik sbb hnya adk tak kawin2 sampi mak dah sakit teruk mcm ni...adik tahu mak nak sgt tgk adik bertunang...adik berkahwin...itu impian mak sebelum mak tutup mata...mmg mak ada ckp...smpikan mak kata nanti mak sihat, keluar dari wad..mak nak tgk adk tunang.....mak, adik tahu setiap malam kalau adik tdo dgn mak dan terjaga time mak dok sakit...mak tak tido lena..mata mak dok tgk adik...tp mak simpan..bila adik tanya mak..''awat mak tak tdo dh lewat mlm dah mak''...mak jawab ''tak pala..adik tdo la..tdo la adik..esok ngantuk nk bngun subuh''...mak sakit pun die masih pikirkan anak dia...smpi mcm tu sekali...


msa sakit...adik pnah ambik kan wuduk utk mak solat...than air mata time bg mak ambik wuduk....tp tak nak tunjuk sedih kat mak...pkaikan kain telekung dan mak solat sambil terbaring...xsangup tgk mak time tu...sebak rsa hati ...ingat dulu mak selalu mrh2 adik suruh solat ...mak kata ''nanti ang sakit, time tu ang dh susah nk solat sbb sakit, ni time dok sihat tubuh badan smbhyangla adik''...dibibir mak xpnah lupa pesan solat...smpi skrg terngiang2 kat telinga adik...adk terlalu rindukan mak...adk rindu mak...


mak ad suruh kak wati belikan kain telekung kat mak...mak siap cakap kalau mak mati..pkaikan kain telekung putih yg baru...jgn pkai yg lama..mak dpt rasakan yg mak dah nak tingglkan kami semua...mak siap pesan kat adik jgn adab, jga budi pekerti,,mak siap cakap dengan lelaki jgn grang cam rimau..heheh..lawak mak..mak kata kena hormat kaum lelaki...mak pesan adik bawa kereta jgn laju2...bawa 40 ja...(dlm hati adik..mak slow sgt tu mak oii...hahah) tp adik mengiyakan ja ap yg mak pesan....adik syg mak...lg mak pesan jgn gduh2 dgn kakak2...dgr ckp..jgn utus kasih syg dgn kakak2..alhamdulilah adk ingt pesan mak...


mak plg suka lagu hindi teri meri..mak suka sgt kan...heheh....mak,,hanya mak ja yg ckp adik muka cam fasha sendat...hahah...nak tergelak pun ada...

adik tak penah lupa sedekahkan al-fatihah kat mak dan bapa...adik tak byk kenangan dgn bapa  sbb bapa meninggal dunia msa adik umr 6 tahun...adk byk dgr cerita ttg bapa dari mak...sbb tu adk nak cr calon suami mamak..nak cri yg mcm bapa jgk...heheh...insyaallah mak...

adik rindu mak, bapa dan abg rahizan...mak seorg yg sgt tabah..mak jga bapa time bapa sakit, mak jga tok, mak jga abg izan...mak tak pnah mengeluh...mak tak pernah tinggikan suara....mak baik sgt...sifat mak mcm adik dari segi xsuka mrh org...hehe...mak tak byk ckp...mak tak bising...mak ckp bnda yg perlu ...adik pun nak jd mcm mak...jd ibu yg terbaik , nk jd isteri yg terbaik...aminn..


al-fatihah buat arwah mak, bapa, tok, tokwan, abg izan, mak dak....semoga ditempatkan bersama org mukmin dan diampuni segala dosa...amiiinn



















Monday, 17 June 2013

kerja kuli.....

pengalaman kerje dgn kontraktor jambatan kedua pulau pinang....

suka tgk encik architect berambut pjg dan cerewet...

Thursday, 27 September 2012

DKA 4B











DKA 2B

hari ni time student presen...jd sy cuma mencelah dan bertanyakan soalan...fuh soalan yg ditanya susah juga....(dalam hati balas dendam balik kat student...hahaha...dulu lecturer aku yg dok tanya mcm2)....gud luck my student














Tuesday, 28 August 2012

MARI BELAJAR LOGHAT UTARA...:)


MASAM PRIT= MASAM SGT

MASIN PANG= MASIN SGT

PAIT BERDENGUNG= PAHIT SGT

MANEH MENECAIH= MANIS SGT

PANAIH LIT-LIT= PANAS SUNGGUH

KEQHAIH KEDEKONQ= KERAS SANGAT



# JOM sama-sama kita baca dan buat ayat...ANDA TERROR....HIHIHI